Operatie algemeen

Het doel van een operatie is vaak om de patiënt te genezen (‘curatief’). Als de chirurg tijdens de operatie tot de conclusie komt dat de curatieve ingreep toch niet mogelijk is, krijgt iemand meestal een palliatieve operatie om de pijn te verlichten of om belemmering van de voedsel- en/of galstroom te voorkomen.

Uw specialist of arts zal u adviseren om een dergelijke operatie te laten verrichten in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in alvleesklieroperaties.

Soorten operaties

Er zijn verschillende soorten curatieve operaties voor alvleesklierkanker. Met elk van deze operaties wordt een deel van de alvleesklier verwijderd, soms ook de omliggende weefsels, met als doel de tumor te kunnen verwijderen. De meest voorkomende operaties zijn:

Uw behandelend arts zal met u bespreken voor welke operatie u in aanmerking komt. Ze zullen ook de voor-en nadelen van de operatie met u bespreken zodat u een afgewogen beslissing kunt nemen.

Wanneer kom ik voor een operatie in aanmerking?

Dit is afhankelijk van het stadium van de tumor (zie verschillende fases van alvleesklierkanker). Omdat de tumor vaak pas laat wordt ontdekt, is een operatie slechts bij 15 tot 20% van de patiënten mogelijk. Als de tumor niet verwijderd kan worden, wordt er soms toch een operatie uitgevoerd om de afsluiting van de galwegen en/of de twaalfvingerige darm op te heffen. Mits uw conditie het toelaat is een hoge leeftijd overigens geen bezwaar om geopereerd te worden.

Om voor een operatie in aanmerking te komen moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Geen uitzaaiingen elders in het lichaam, bijvoorbeeld de lever
  • De tumor mag niet teveel zijn ingegroeid zijn in belangrijke bloedvaten welke vlak langs/onder de alvleesklier lopen
  • Uw algemene conditie moet een ingreep onder narcose toelaten

Bronnen | KWF


Terug naar behandelopties