MRI scan (Magnetic Resonance Imaging)

Deze onderzoeksmethode maakt gebruik van een magneetveld in combinatie met radiogolven en een computer. De techniek maakt ‘dwars­ of lengtedoorsneden’ van het lichaam zichtbaar, waardoor de alvleeskliertumor en eventuele uitzaaiingen in beeld komen. Tijdens dit onderzoek ligt u in een soort koker. Sommige mensen ervaren het onderzoek daardoor als benauwend.

Voorbereiding

Er zijn MRI­-apparaten die nogal wat herrie maken. Hiervoor krijgt u oordopjes in; soms kunt u naar (uw eigen) muziek luisteren. In de regel bent u alleen in de onderzoeksruimte. Als u wilt, kunt u tijdens het onderzoek naar muziek luisteren. Brengt u dan zelf een CD mee. Ondanks de hoofdtelefoon zult u de kloppende geluiden van het MRI-apparaat toch horen. Als u geen muziek meeneemt, dan kunt u gehoorbescherming krijgen om het geluid te verzachten. Via de intercom blijft altijd contact bestaan tussen u en de laborant, die tijdens het onderzoek in een andere ruimte is. Voor een MRI-scan van de buikorganen zijn verder geen voorbereidingen nodig. Wel krijgt u voor aanvang van het onderzoek van de laborant mogelijk 300 ml vloeistof te drinken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de organen mooi worden afgebeeld.

De duur van het onderzoek hangt af van het lichaamsdeel dat moet worden onderzocht en kan variëren van twintig minuten tot zestig minuten.

Bronnen | KWF


Terug naar medische onderzoeken