Ga naar hoofdinhoud

De exacte oorzaak van alvleesklierkanker is nog niet duidelijk. Het is een ziekte waarbij veel verschillende factoren zijn betrokken. Alles wat bijdraagt aan het risico om een ziekte zoals kanker te krijgen, noemen we een risicofactor. Maar let wel: het hebben van risicofactoren hoeft niet te betekenen dat je de ziekte ook daadwerkelijk krijgt.

Er zijn risicofactoren bekend, die een rol kunnen spelen bij het krijgen van alvleesklierkanker:

  • Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor het pancreascarcinoom. Gemiddeld zijn patiënten ouder dan 65 jaar.
  • Uit onderzoek blijkt dat deze soort kanker vaker voorkomt bij mensen die roken. Rokers hebben een twee tot drie keer verhoogde kans op het krijgen van alvleesklierkanker vergeleken met niet-rokers. Stoppen met roken is dus altijd belangrijk.
  • Een chronische ontsteking van de alvleesklier, bijvoorbeeld als gevolg van overmatig alcoholgebruik, verhoogt tevens het risico om alvleesklierkanker te krijgen.
  • Verder zijn er aanwijzingen dat ‘erfelijke aanleg’ bij ongeveer 5% van de gevallen een rol speelt.
  • Alcohol is geen directe risicofactor, maar kan wel leiden tot leverproblemen en alvleesklierontsteking (pancreatitis), wat weer kan leiden tot kanker van de alvleesklier.

Alvleesklierkanker is overigens, net als alle andere soorten kanker, niet besmettelijk!

Je kunt niet aan alle risicofactoren iets doen. Ook iemand die gezond leeft, sport en gezond eet, kan kanker krijgen. Alvleesklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar er is bij wetenschappelijk onderzoek geen duidelijk verschil tussen man en vrouw gezien bij niet-rokers.

Erfelijke aanleg

Bij het hebben van alvleesklierkanker maken veel mensen zich zorgen: zit het in de familie? Hebben mijn kinderen een verhoogde kans om ook alvleesklierkanker te krijgen? Bij een klein deel van de mensen is er sprake van erfelijke aanleg. Meer hierover vind je bij erfelijkheid.

Back To Top