Omgaan met voeding

Alvleesklierkanker is een aandoening van het spijsverteringskanaal. Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker als u alvleesklierkanker heeft is het zaak extra alert te zijn op wat u eet en drinkt. Wanneer u goed en gezond eet, kunt u de behandeling doorgaans beter aan en heeft u minder kans op complicaties. Om uw gewicht en conditie op peil te houden, gaat het erom voldoende energie (caloriën), eiwitten, vocht en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Meer informatie over:

Er zijn mensen met kanker die als aanvulling op de behandeling van het ziekenhuis speciale voeding, een dieet, extra vitamines en mineralen of voedingssupplementen willen gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet aannemelijk gemaakt dat een bepaald eetpatroon of dieet een eenmaal ontstaan kankerproces gunstig kan beïnvloeden. Maar als het u aanspreekt, kan het mogelijk wel een steun voor u betekenen. Omdat u misschien zelf iets wilt doen, omdat u ervaart zo invloed op uw situatie te kunnen uitoefenen of omdat het past bij uw kijk op het leven. Meestal is het mogelijk om ook met een alternatief dieet uw gewicht en conditie op peil te houden. Het kan echter voorkomen dat u door uw ziekte en/of behandeling moeite heeft met eten. Het kan ook gebeuren dat u door uw ziekte voor korte of langere tijd niet normaal mag of kunt eten. Kortom, uw voeding moet worden aangepast aan uw medische en persoonlijke situatie.

Voedingssupplementen zijn soms een nuttige aanvulling, maar ze kunnen ook schadelijk zijn als u te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Overleg daarom altijd met uw arts of diëtist wanneer u erover denkt om een speciaal dieet of voedingssupplementen te gebruiken.

Bronnen | KWF


Terug naar patiënteninformatie