Willen kankerpatiënten liever behandeling thuis of in het ziekenhuis?

NFK (de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) stelde deze vraag in samenwerking met haar kankerpatiëntenorganisaties van 10 tot en met 17 april 2018 via Doneerjeervaring.nl. In totaal namen 738 mensen die kanker hebben (gehad) deel aan dit korte onderzoek.

Soms krijgen mensen met kanker hun infusen met medicijnen tegen kanker thuis toegediend (in plaats van in het ziekenhuis). Wanneer je hiervoor kiest, krijg je de behandeling eerst een paar keer in het ziekenhuis om te zien of het thuis veilig kan. Daarna vindt de thuisbehandeling áltijd plaats onder begeleiding van een deskundige verpleegkundige. Hij of zij blijft de gehele tijd bij je. De veiligheid is daarmee gegarandeerd.

Behandeling thuis is op dit moment, met een beperkt aantal medicijnen, mogelijk. En bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit aantal neemt inmiddels toe.

Wij (NFK) waren benieuwd hoe (ex-)kankerpatiënten zelf tegen deze ontwikkeling aankijken en vroegen ons af waar zij voor zouden kiezen en waarom. Ook wilden we weten of mensen bereid zijn hun voorkeur op te geven wanneer een andere optie goedkoper is.

Lees meer van het artikel