Marc Besselink onderzoeker van de week bij KWF

“Eet wanneer je de kans krijgt, slaap wanneer je de kans krijgt en klooi niet met de alvleesklier.” Dr. Marc Besselink, chirurg in het AMC in Amsterdam, opent met een beroemde lijfspreuk voor heelmeesters. Hij spreekt met ontzag over het spijsverteringsorgaan: “De alvleesklier is één van de lastigste organen om te opereren. Hij is moeilijk bereikbaar achter darmen en maag en ligt bovenop een kruispunt van belangrijke bloedvaten tussen lever en darmen. Een alvleesklieroperatie is altijd een grote operatie.”

Besselink opereert wekelijks patiënten met alvleesklierkanker en combineert dat met onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor deze patiëntengroep. Kille cijfers onderstrepen het belang van zijn werk: ná long-, dikkedarm- en borstkanker (kankersoorten die 5 tot 7 keer zo vaak voorkomen) overlijden in Nederland de meeste mensen aan alvleesklierkanker (ruim 2.600 per jaar). Slechts 5 van de 100 patiënten zijn 5 jaar na de diagnose nog in leven.

Een alvleesklieroperatie is altijd een grote operatie

Besselink legt uit waarom alvleesklierkanker zo lastig te bestrijden is: “De ziekte wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. De tumor is dan vaak al uitgezaaid of ingegroeid in het omliggende weefsel. Dat maakt operatieve verwijdering vrijwel onmogelijk. Bovendien reageren de tumoren slecht op chemotherapie.” Jarenlang is er amper vooruitgang geboekt, maar Besselink peinst er niet over om het bijltje erbij neer te gooien: “Voor pessimisme is geen plaats in dit vak. Bovendien zijn de ontwikkelingen eindelijk in een stroomversnelling geraakt. In de afgelopen 3 jaar is er meer verbeterd op het gebied van alvleesklierkanker dan in de 30 jaar daarvoor.”

Lees hier hele interview op de site van KWF


Terug naar nieuws