Ga naar hoofdinhoud

Zes op de tien (ex-)kankerpatiënten in Nederland lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Het merendeel van deze mensen werd door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. De NFK en kankerpatiëntenorganisaties, waaronder Living With Hope, roepen daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’.

316 Mensen die kanker hebben (gehad) en na hun diagnose een ORV probeerden af te sluiten, deden mee aan het onderzoek. Een ORV keert bij overlijden een bedrag uit aan nabestaanden en wordt bijvoorbeeld afgesloten bij een hypotheek, aanvullend pensioen of lening. Zes op de tien mensen lukte het niet om zo’n verzekering af te sluiten. Van hen werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. Een kwart weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren.

NFK en Living With Hope vinden dit onacceptabel. Zij roepen daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’. Zodat ze met een schone lei kunnen beginnen.

Van de ondervraagde (ex-)patiënten lukte het 38% wel om een ORV af te sluiten, zodat ze een huis konden kopen, hun pensioen konden aanvullen of een lening konden afsluiten. Van hen moest 65% de verzekeraar toestemming geven om extra medische informatie op te vragen. Vier op de tien moesten blijvend extra premie betalen, soms oplopend tot honderden euro’s boven op de basispremie.

Meer informatie

Living With Hope doet deze uitvraag samen met NFK en andere kankerpatiëntenorganisaties om de belangen van mensen die leven met alvleesklierkanker beter te kunnen behartigen.

Ga naar de factsheet
Back To Top