HALO

Een onderzoek naar de werkzaamheid (hoe goed het geneesmiddel werkt) en de veiligheid (hoe goed het geneesmiddel wordt verdragen) van het onderzoeksgeneesmiddel, PEGPH20, in vergelijking met placebo (een medicijn dat er net zo uitziet, maar geen actief bestanddeel bevat) in combinatie met twee chemotherapeutische middelen, nab-paclitaxel en gemcitabine. Het onderzoek zal antwoord geven op de vraag of de experimentele behandeling (PEGPH20 met nab-paclitaxel en gemcitabine) net zo goed of beter is dan placebo met nab-paclitaxel en gemcitabine.

Welk geneesmiddel wordt onderzocht?

PEGPH20 is een enzym dat een specifiek deel van een weefsel genaamd hyaluronan (geproduceerd door sommige tumoren) afbreekt. Momenteel wordt PEGPH20 getest bij patiënten met alvleesklier- en longkanker. Nab-paclitaxel en gemcitabine zijn twee chemotherapeutische middelen. Beide middelen zijn goedgekeurd voor de behandeling van gevorderde alvleesklierkanker en zijn bedoeld voor gecombineerd gebruik. NAB en GEM worden beide als IV-infuus toegediend gedurende 30 tot 40 minuten, een dag per week.

Voor wie?

Patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker die niet eerder met chemotherapie behandeld zijn komen in aanmerking voor de studie.

Deelnemende ziekenhuizen zijn:

  • Academisch Medisch Centrum, AMSTERDAM
  • Maastricht Medisch Centrum, MAASTRICHT
  • Radboud Universiteit Medisch Centrum, NIJMEGEN
  • Spaarne Gasthuis, HOOFDDORP

Indien u denkt dat u in aanmerking komt voor dit onderzoek, vraagt u dan uw behandelend arts om meer informatie en eventuele verwijzing.