CanStem111P

Onderzoek naar een nieuw middel: BBI-608, gecombineerd met 2 bestaande middelen chemotherapie: gemcitabine en nab-paclitaxel, bij het behandelen van patiënten met uitgezaaide, niet eerder met chemotherapie behandelde alvleesklierkanker.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of patiënten met alvleesklierkanker langer zullen leven wanneer ze een behandeling ontvangen met alleen nab-paclitaxel en gemcitabine, een standaard chemotherapie voor mensen met alvleesklierkanker, gegeven of in combinatie met een nieuw geneesmiddel, BBI-608. Om dit te doen, krijgt de helft van de patiënten in dit onderzoek nab-paclitaxel met gemcitabine en de andere helft alleen nab-paclitaxel met gemcitabine en BBI-608.

Welk geneesmiddel wordt onderzocht?

BBI-608 is een nieuw ontdekt geneesmiddel dat kanker kan behandelen door kankerstamcellen te doden. Kankerstamcellen zijn een uiterst kwaadaardige subgroep van kankercellen waarvan wordt geloofd dat zij verantwoordelijk zijn voor de groei, het terugkeren en de verspreiding van veel soorten kankers, waaronder kankers van de alvleesklier. Het geneesmiddel is gebruikt in andere onderzoeken en informatie uit deze onderzoeken suggereert dat BBI-608 een mogelijke behandeling voor alvleesklierkanker zou kunnen zijn.

Voor wie?

Patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker die niet eerder met chemotherapie behandeld zijn komen in aanmerking voor de studie.

Deelnemende ziekenhuizen zijn:

  • Academisch Medisch Centrum, AMSTERDAM
  • Isala, ZWOLLE
  • Medisch Centrum, LEEUWARDEN
  • Zuyderland Medisch Centrum, HEERLEN

Indien u denkt dat u in aanmerking komt voor dit onderzoek, vraagt u dan uw behandelend arts om meer informatie en eventuele verwijzing.