PET scan

De PET-scan (Positron Emissie Tomografie) is een beeldvormend onderzoek waarbij veranderingen die plaatsvinden in de cellen in beeld worden gebracht met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (radionucleotiden) en een speciale scanner.

Tegenwoordig wordt de PET-scan meestal toegepast in combinatie met een CT-scan of MRI. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de combinatie van PET met CT of MRI een bijdrage kan geven bij het vaststellen van alvleesklierkanker of andere aandoeningen van de alvleesklier. De inzet van een PET-scan is een keuze van de specialist; het hoort nog niet bij de algemene routine.

Hoe werkt zo’n PET-scan?

Kankercellen zijn anders dan lichaamseigen cellen. Ze delen zich sneller dan gezonde cellen. Ze hebben daarom meer energie nodig dan andere cellen. Die energie halen ze uit het verbranden van suikers zoals glucose. Kankercellen gebruiken dus meer glucose. De radioactieve stof die wordt toegediend hoopt zich op in cellen met veel glucose. Daardoor zijn kankercellen te herkennen en te onderscheiden van andere cellen.

Wanneer wordt een PET-scan gedaan?

Als het met de CT-scan of de MRI-scan niet lukt de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden, terwijl overig onderzoek wel op kanker wijst, biedt de PET-scan mogelijk uitkomst. Verder is PET in staat om de specialist te helpen bepalen in welk stadium de ziekte is. Ook dient PET om tijdens en na de behandeling te beoordelen wat het effect van de therapie op kankercellen is geweest. De scan wordt dan voor en na de therapie gedaan.

Hoe verloopt een pet-scan?

De voorbereiding op het onderzoek is als volgt: er wordt een infuus in een ader van uw arm aangebracht, en door dit infuus wordt de radioactieve stof genaamd ‘FDG’ ingespoten. Deze stof moet één uur inwerken, voordat de scan gemaakt kan worden. Gedurende die tijd ligt u op een bed. Probeer deze wachttijd zo ontspannen mogelijk te liggen en niet te praten. Dit komt de inwerking van de radioactieve stof ten goede. Uw partner of begeleider kan bij dit gedeelte niet aanwezig zijn.

Het onderzoek zelf

U wordt verzocht op een bed te gaan liggen. U kunt uw eigen kleren aanhouden (met uitzondering van metalen onderdelen, zoals een riem en eventuele protheses). U moet zo stil mogelijk blijven liggen om zo duidelijk mogelijke foto’s te krijgen. Het bed schuift om de vijf minuten stapsgewijs door de PET-scan heen.Het apparaat maakt geen geluid. Vindt u het prettig om naar muziek te luisteren tijdens het scannen, neem dan gerust een paar cd’s mee.

Voorbereiding

U moet minimaal zes uur voor aanvang van het onderzoek nuchter zijn. Koffie en thee mag, maar zonder suiker, melk of zoetjes drinken. Ongeveer een uur voordat u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde arriveert is het de bedoeling dat u een liter water, thee, of koffie drinkt. Doordat u meer drinkt, zullen de nieren minder oplichten op de scan. Een volle blaas is niet noodzakelijk, u kunt gewoon uitplassen wanneer u wil. Het is belangrijk dat u op de aangegeven tijdstip aanwezig bent. Verder is het handig wanneer u gemakkelijk zittende kleding zonder metalen knopen, ritsen etc.

U kunt alvast een lijstje met informatie maken voor de specialist

Als u een PET-scan moet ondergaan bespreekt uw arts met u:

 • Uw gewicht en lengte
 • Uw medicijnen
 • Uw mogelijke diabetes
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Dat u enige tijd vooraf aan de PET-scan tijdelijk moet stoppen met sport
 • Dat u nuchter moet zijn
Op de dag van de PET-scan moet u:
 • Ongeveer vanaf 6 uur voor de afspraak nuchter zijn
 • Niet te veel sporten
 • Niet haasten naar het ziekenhuis
 • Kleding dragen waarin u zich prettig voelt
 • Bij voorkeur voldoende tijd hebben voor het onderzoek, dus geen afspraken na het onderzoek plannen
 • Sieraden of andere metalen voorwerpen zoals gebitsprothesen, munten verwijderen van het lichaam

Nazorg

De kleine hoeveelheid radioactieve stof wordt snel door het lichaam uitgescheiden. Wat meer drinken bespoedigt dit. Verdere speciale maatregelen zijn niet nodig.

Bronnen | NKI | KWF | Bronovo


Terug naar medische onderzoeken