Dr. Vriesendorp

Oncologisch chirurg

Dr. VriesendorpDokter Reinout Vriesendorp komt uit een huisartsengezin in Borne. Al snel werd hem duidelijk dat hij ook graag geneeskunde wilde studeren en huisarts wilde worden. Dokter Vriesendorp volgde zijn opleiding tot huisarts aan de Universiteit van Leiden. In het laatste jaar heeft hij zich gespecialiseerd in palliatieve zorg aan het AMC in Amsterdam. Het is van het grootste belang dat palliatieve zorg van goede kwaliteit is, en Dokter Vriesendorp is toegewijd deze kwaliteit te leveren. Op dit moment is hij werkzaam als waarnemend huisarts in verschillende praktijken.

Stel uw vraag aan Dr. Vriesendorp

Alle velden zijn verplicht

 

Veel gestelde vragen

Vraag: "Ik heb het verhaal Bibian Harmsen gevolg via de blogs van haar man Klaas ten Holt. Hoezo vredig sterven? Wat ik gelezen heb van haar man is ze kreperend van de pijn ten onder gegaan. Hoezo krijgen deze mensen nog chemo in ziekenhuis en allerlei andere martelingen, terwijl op voorhand kans op genezing nihil was. Is dat de zorg in Nederland voor deze arme drommels?"

Antwoord: "Het is vaak zo dat kankerpatiënten die niet meer lang te meer te leven hebben toch nog een zware chemotherapie krijgen. De vraag die je natuurlijk kan stellen is waarom gebeurt dat nog en wat is het nut? Palliatieve chemotherapie is wat deze zieke mensen vaak nog willen proberen. De reden dat patiënten vaak nog een chemo willen proberen is vaak gebaseerd op irrationele en emotionele motieven. Patiënten hebben vaak al een keuze gemaakt voordat ze het gesprek hebben met de oncoloog over eventuele palliatieve chemotherapie. De keuze is vaak dus ofwel chemotherapie/radiotherapie ofwel “niets doen”. Het niets doen is vaak voor zowel de dokter als voor de patiënt iets waar moeilijk over gesproken wordt. Patiënt en dokter hebben de drang om het “goed te doen”. Vaak wordt daarbij echter vergeten dat “niets doen” vaak ook “goed doen” is. Mijn inziens is dit iets waar meer aandacht voor moet komen. Natuurlijk is er vaak ook wel een goede reden om toch wel te kiezen voor en palliatieve chemotherapie ofwel palliatieve radiotherapie. Het kan de tumor kleiner maken waardoor het bijvoorbeeld minder pijnklachten kan geven. Het nadeel van chemotherapie is vaak dat het bijwerkingen geeft zoals bijvoorbeeld misselijkheid. Dit is iets waar goed voorlichting over gegeven moet worden.

Uiteindelijk zal er een punt komen dat iemand in een terminale fase van zijn leven gaat komen. Het belangrijkste voor de patiënt is, te zorgen de patiënt zo comfortabel mogelijk te krijgen, waardoor het levenseinde zo vredig mogelijk zal zijn.

Ik hoop u met het bovenstaande een beetje een antwoord gegeven te hebben.

Vraag: "Ik heb terminale alvleesklierkanker, teruggekomen na geslaagde Whipple-operatie vorig jaar. Ik pas wekelijks ascitesdrainage toe, met een resultaat van ca. 5 liter vocht per keer. Ik eet en drink weinig, heeft u nog advies voor vocht en voedselinname?"

Antwoord: "In het ascites-vocht verliest u veel eiwitten. Een dieet zal dus moeten bestaan uit eiwit-energieverrijkte voeding. Een eiwit-energieverrijkte voeding levert een verhoogde hoeveelheid eiwit en energie om de voedingstoestand te verbeteren of te handhaven bij verhoogde behoefte aan energie en voedingsstoffen. Hierin kan een grote spreiding bestaan.

Mijn advies zou zijn om met een dietiste (die gespecialiseerd is in oncologie) naar uw voeding te kijken en een voor u passend dieet op te stellen,

Hopelijk kunt u hiermee vooruit, heel veel sterkte."

Vraag: "Is er een relatie tussen (primaire) hemochromatose en alvleesklierkanker?"

Antwoord: "Dank voor uw vraag.

Ik ben wat research gaan doen of er een relatie is tussen hemochromatose en alvleesklierkanker, maar kan hier geen bewijs voor vinden in de literatuur. In de literatuur wordt wel geschreven over dat hemochromatose leverfalen kan veroorzaken. Bekend is dat leverfalen op den duur meer kans kan geven op een Hepatocellulair carcinoom (vorm van leverkanker). Helaas kan ik u geen beter antwoord op uw vraag geven. Mijn advies zou dan ook zijn om uw vraag voor te leggen aan een oncoloog."

Antwoord: "Ja dat mag."

Antwoord: "Ja, als u een vraag stelt, zal uw naam nooit op de website of anderzijds gepubliceerd worden, tenzij u daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Uw vraag en het antwoord van Dr. Bonsing worden anoniem op de website geplaatst. U kunt zelfs aangegeven dat uw vraag helemaal niet gepubliceerd mag worden. In ieder geval wordt uw vraag in een e-mail aan u beantwoord."Terug naar de medisch specialisten