Hoe u zich kunt voelen

Hoe u zich kunt voelen

Iedereen reageert anders bij het horen van de diagnose alvleesklierkanker. U reageert als individu en er zijn geen regels over hoe u zich zou kunnen of moeten voelen. Sommigen zijn verbaasd, sommigen geschokt of verdoofd; soms wordt de boodschap zelfs niet geloofd. Hoewel u zich misschien al een tijd lang niet lekker voelde, had u mogelijk geen idee dat u ernstig ziek zou kunnen zijn. Wellicht voelt u zich volledig overrompeld; staat uw wereld op zijn kop.

Sterke emoties

Ook angst, hulpeloosheid, verwarring en frustratie zijn normale reacties op deze diagnose. U mag zich dus ongelukkig, boos of bedrogen voelen. U mag huilen, schreeuwen en vloeken… u alleen bepaalt hoe u zich uit. Als u zich al een tijd niet goed voelt, is het misschien ergens wel een opluchting dat u nu weet wat er met u aan de hand is. Er is geen goede of foute manier van reageren. Pot uw gevoelens niet op, en laat anderen u niet vertellen hoe u zich zou moeten voelen. Voor sommigen helpt het openhartig met familie en vrienden over alle aspecten van de situatie te praten – over de goede en de slechte kanten.

Als iemand die u lief is deze diagnose heeft gekregen, of dat nu een familielid of een vriend(in) is, hebt u ook allerlei emoties; vaak dezelfde als de patiënt zelf. Ook u kunt zich hulpeloos voelen; omdat u weet niet wat te doen of te zeggen; omdat u niet genoeg van alvleesklierkanker af weet om te kunnen helpen. Zelfs binnen een gezin zullen geen twee mensen hetzelfde reageren.

Ook zult u merken dat er goede en slechte dagen zijn; dagen waarop u er beter en minder goed met de diagnose kunt omgaan. Mensen spreken in dit verband vaak over een emotionele achtbaan.

Veranderingen in loop van de tijd

De meeste mensen merken dat hun gevoelens na verloop van tijd veranderen, vooral nadat ze de kans hebben gehad meer te leren over hun specifieke diagnose, de behandelingsmogelijkheden en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Sommigen worden kalm, positief en vastberaden. Maar dat mensen bezorgd, verdrietig, gedeprimeerd worden of in een isolement raken, komt net zo vaak voor. Nogmaals: iedereen is anders. Er is echt geen goede of foute manier van reageren.

Omgaan met de diagnose

Ongeacht of u zelf de diagnose hebt gekregen of iemand die u lief is, nadat u van de eerste schok bekomen bent, vraagt u zich misschien af of en hoe u de toekomst aankunt. Iedereen ontwikkelt een eigen manier om dit te verwerken: sommigen doen dat door alles over de kanker en de behandeling te leren, anderen laten de beslissingen over aan specialisten. Er is echt niet maar één goede manier om hiermee om te gaan. U als patiënt verwerkt alles misschien anders dan de mensen om u heen.

Ondersteuning

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat niemand dit alleen hoeft door te maken. Familie en vrienden kunnen een geweldige steun zijn: alleen al iemand die luistert en met wie je dingen kan doorpraten, kan enorm helpen. Ook staat er een heel medisch team klaar. U krijgt een contactpersoon toegewezen. Dit is meestal een gespecialiseerde kankerverpleegkundige.

Living With Hope staat ook voor u klaar met informatie en ondersteuning; de hierbij aangesloten verpleegkundigen en specialisten hebben ervaring met alvleesklierkanker. Zij kunnen u informeren over alvleesklierkanker, alle behandelingsmogelijkheden met u bespreken, u helpen vragen te formuleren voor de artsen en gewoon een luisterend oor bieden wanneer u zich zorgen maakt. We beseffen dat veel informatie op internet best beangstigend kan zijn; probeer gebruik te maken van onze goedgeïnformeerde website. Onze rol als patiënten platform is evenwichtige, actuele informatie te bieden over behandelingen en vormen van zorg. Bel of mail ons hulpteam om te weten te komen hoe we u kunnen bijstaan.

Als u zich geïsoleerd voelt of als uw familie en vrienden niet echt begrijpen wat u doormaakt, is ons discussieforum op Facebook of een live online-gesprek misschien iets voor u. Het is in elk geval een goede plek om lotgenoten met alvleesklierkanker te ontmoeten die misschien hetzelfde meemaken als u. Ook kan het helpen onze ‘Echte Levensverhalen’ te lezen. Hierin beschrijven anderen hoe zij voor zichzelf hebben leren zorgen na de diagnose alvleesklierkanker. Maar onthoud: elk geval is anders en elke ervaring is volkomen persoonlijk.

Psychosociale zorg

Een gesprek met een ervaringsdeskundige kan helpen, maar soms hebt u behoefte aan iemand die professioneel naast u gaat staan en hulp biedt. Bijvoorbeeld een psychosociaal therapeut.

De Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden (LVPW) en Living With Hope zijn een samenwerkingsrelatie aangegaan om te delen in elkaars kennis. Therapeuten van de LVPW hebben kennis van uw ziekte. Zij volgen jaarlijks een training gericht op specifieke kennis over alvleesklierkanker. Hierdoor weten zij tegen welke problemen, gevoelens en onzekerheden u mogelijk aanloopt. De begeleiding kan u helpen een balans te vinden tussen uw ziekte en de manier waarop u uw leven wilt leiden.

De LVPW is een beroepsvereniging voor psychosociaal therapeuten. De therapeuten die bij de LVPW aangesloten zijn voldoen aan de landelijke registratie-eisen en hebben een psychosociale opleiding op ten minste hbo-niveau gevolgd. Psychosociale begeleiding valt onder het beroepsgeheim en is dus strikt vertrouwelijk. Vaak wordt de psychosociale zorg vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Via de hyperlink kunt u controleren of uw ziektekostenverzekeraar de psychosociale zorg vergoedt.

Als u behoefte hebt aan psychosociale zorg stuur dan een e-mail naar clientcontact@lvpw.nl.


Terug naar patiënteninformatie