Alvleesklierstaart resectie

Wanneer de tumor zich in het uiteinde (de staart) van de alvleesklier bevindt zal uw arts een alvleesklierstaartresectie uitvoeren. Dit kan soms via een kijkoperatie gebeuren (laparoscopisch). Vaak moet ook de milt worden verwijderd. Reden daarvoor is dat de bloedvaten van de milt vlak langs of door de alvleesklierstaart heen lopen, en er belangrijke lymfeklieren in de buurt van de milt moeten worden verwijderd (zie lymfeklierdissectie). Als de milt wordt verwijderd krijgt u een aantal extra vaccinaties en zal u voor een langere tijd antibiotica moeten gebruiken om infecties te voorkomen.

Uw behandelend arts zal u adviseren om een dergelijke operatie te laten verrichten in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in alvleesklieroperaties. De alvleesklierstaartresectie is namelijk een complexe operatie waarvoor veel kennis en vaardigheden nodig zijn.

Bijwerkingen

Het is een operatie met bijwerkingen. Er is een risico op bloeding, infectie en lekkage van de alvleesklierafvoerbuis. Er kunnen veranderingen in de voedselvertering ontstaan door een tekort aan alvleesklierenzymen. Ook kan suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan.


Terug naar operatie algemeen