Ga naar hoofdinhoud

Als je geelzucht hebt kan de galafvoer op verschillende manieren weer op gang worden gebracht. Als de verstopping zich ter hoogte van de grote galbuis bevindt, kan de specialist via de endoscoop een endoprothese of stent in de grote galbuis plaatsen. Een stent is een metalen of kunststof buisje dat in medische toepassingen in een vat of kanaal in het lichaam van een patiënt wordt geplaatst, bijvoorbeeld in een bloedvat, met het doel om dit kanaal open te houden.

De stent zorgt ervoor dat de galweg open blijft en niet wordt dichtgedrukt door de tumor. Als de stent goed functioneert, zullen de geelzucht en eventuele jeuk verdwijnen. Een belangrijke complicatie van stentimplantatie is het opnieuw dichtgroeien van het vat. Dit komt soms door de ontstekingsreactie die het gevolg is van de schade na het aanbrengen van de stent.

Wanneer de stent verstopt raakt, treedt er meestal opnieuw geelzucht op. Dit kan gepaard gaan met koorts. De stent kan bijna altijd worden vervangen. Dit gebeurt poliklinisch met behulp van een endoscoop. Wanneer er geen stent kan worden ingebracht, kan een operatie noodzakelijk zijn om de geelzucht te verhelpen. De chirurg maakt dan een verbinding tussen de grote galbuis en de darm, buiten de alvleesklier om.

Back To Top